Banbrytande forskning inom leversjukdomar med stöd från Forum Sydost
Mattias Ekstedt är överläkare och biträdande professor vid Linköpings universitet och har använt Forum Sydosts tjänster som stöd i sin forskning kring leversjukdomar.

Mattias Ekstedt, överläkare och biträdande professor vid Linköpings universitet.
Vad är ditt forskningsämne?
– Leversjukdomar med fokus på bilddiagnostik och levercancer.
Vad är bakgrunden till din forskning?
– Patienter med svår leversjukdom har en mycket dålig prognos. Dödligheten vid svår leversjukdom har inte förbättrats på samma sätt som inom andra sjukdomsgrupper. Mindre än hälften av alla patienter med levercancer kan idag erbjudas botande behandling eftersom sjukdom ofta upptäcks för sent.
Vad är syftet med forskningen?
– Att förbättra och förlänga livet för patienter med svår leversjukdom.
Vilken frågeställning är kopplad till aktuell forskning?
– Vi arbetar tillsammans i ett stort forskningsnätverk med kompetens inom många ämnen. På det här sättet kan vi utforska många frågeställningar där vi framförallt fokuserar på att förstå vilka patienter som har störst risk att utveckla allvarliga komplikationer, inklusive levercancer, av sin leversjukdom.
Vad var resultatet?
– Vi var pionjärer inom fettleversjukdom och kunde tidigt visa att patienter med fett i levern riskerade att drabbas av allvarlig leversjukdom. Dessutom har forskningen bidragit till kunskap kring hur olika bilddiagnostiska tekniker, framför allt Fibroscan och magnetkamera, kan användas för att diagnosticera och prognosticera fettleversjukdom. Vi har nyligen publicerat resultat kring nya lovande blodbaserade biomarkörer som vi kommer utforska vidare.
Hur har Forum Sydost kunnat stödja genomförandet av studien?
– Vi har genom åren haft mycket samarbete med Forum Sydost i allt från att bygga elektroniska "clinical report forms (CRF)" i RedCap till rådgivning om regelverk till monitorering. Kontakten med Forum Sydost har varit avgörande för att kunna driva de studier som vi driver och vi hoppas att man fortsätter att bygga ut kapaciteten att hjälpa forskare.
På vilket vis skapar din forskning nytta?
– Många av forskarna i vårt nätverk jobbar också med patienter i sjukvården. Det gör att vi har lättare att bedöma vad som är till nytta för våra patienter och för oss som kliniker. Vi har också regelbundna samtal med patienter om vad de ser som brister i vården. Genom vår forskning har vi infört flera nya tekniker i rutinsjukvård.
Senast publicerad: